Sobre els jocs desendollats

Bon dia família!😀

L'altre dia, a classe, vam tindre l'oportunitat de realitzar una pràctica molt interessant, relacionada amb la visita de Miren. Hui parlarem un poc sobre açò.

I és que, vam arribar de matí a l'aula de TIC, sense saber que ens esperava una sorpresa. En cada grup de treball teníem preparat un aparentment joc de taula, (sense adonar-nos-en, ens vam trobar, només arribar, amb un taller d'iniciació als jocs desendollats).

Però, vos preguntareu: què tenen a veure els jocs desendollats amb la robòtica? Doncs molt. Aquests ajuden a desenvolupar el pensament computacional dels més menuts abans de començar a programar (o fent-ho simultàniament), i, clar, com a futurs mestres, hem de conèixer-los. També són importants perquè desenvolupen la creativitat dels infants, les seues habilitats socials i el pensament lògic-matemàtic.

Foto de Jakub Kriz en Unsplash

A continuació adjunte la llista de jocs que vam poder provar en primera persona a classe:

👉[1] Let's go code!: format per un tauler de foam, es treballen instruccions amb targetes. Ens vam descalçar i vam seguir ordres dels companys i companyes (avant-arrere, esquerra-dreta...). Aquest joc pot suposar un pas previ a la programació de robots infantil, doncs desenvolupa la lateralitat de l'infant, la direccionalitat i el pensament computacional.




👉 [2] Bits and bytes: joc de cartes de codificació, dirigit cap a xiquets i xiquetes un poc més majors. A partir d'una seqüència d'instruccions, es tracta d'identificar problemes i, posteriorment, ser capaç de resoldre'ls, ja siga individualment o en grups petits d'infants.

👉[3] Scottie go!: també dirigit cap a alumnat més major (de Primària). Es tracta d'ordenar fitxes per a obtenir una programació correcta. Una vegada donat aquest pas, s'escaneja el resultat amb un dispositiu electrònic que continga l'aplicació del joc, comprovant així si s'ha fet un raonament correcte o no.



👉 [4] Robot turtles: dirigit a xiquets i xiquetes d'uns 4 o 5 anys. Tracta de, a partir d'un mall de cartes, buscar els premis i aprendre aspectes bàsics de programació. El xiquet o xiqueta encarregat de moure a la tortuga haurà de superar els diferents obstacles del laberint fins arribar al premi final, en aquest cas, una pedra preciosa.



👉[5]Makey Makey: format per trossos de paper de plata connectats a una Raspberry i a un ordinador. Amb l'aplicació de Scratch piano, o d'una semblant compatible amb el joc, es poden fer increïbles creacions. Aquests trossos de plata poden ser substituibles per altres objectes de la vida diària amb els quals també es pot portar a terme l'activitat (doncs es tracta d'un joc de conductivitat).

👉[6] Matatalab: dirigit cap a alumnat de 4 anys o més, aquest joc inclou un robot, el mapa per on es mou, blocs de programació i altres instruments per a portar a terme l'activitat. És molt interessant que els xiquets i xiquets l'utilitzen per a iniciar-se en la programació i en el pensament computacional.


Què penseu sobre aquests jocs? Creieu que els podeu utilitzar a classe? Penseu que són una bona eina per a desenvolupar el pensament computacional en infantil? 😄

Ens llegim en la pròxima entrada!



Comentaris

Entrades populars